MIJN VERHAAL

Kroatië is een geliefd vakantieland dat bekend staat om haar kustlijn, gastvrijheid en mediterraan klimaat.

Minder bekend is olijfolie uit Kroatië.


In 2021 heb ik op Brač, tijdens één van mijn reizen naar familieleden, kennis gemaakt met Kroatische olijfolie. Hier heb ik het hele proces ervaren, van het plukken met de hand, tot aan het proeven aan de tap.


Samen bezig zijn in de buitenlucht, samen lunchen om vervolgens aan het eind van de dag het eindproduct te zien en vooral te proeven: Kroatische olijfolie. Dit was zo'n geweldige ervaring, dat ik er voor wil zorgen dat olijfolie uit Kroatië meer bekendheid geniet.


Ik ben me gaan verdiepen in olijfolie en blijf dit doen om meer kennis te vergaren, die ik weer met jullie kan delen en Kroatische olijfolie kan promoten. Blijf mij volgen op deze reis om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.


Ik ben gaan inzien dat olijfolie meer is dan alleen een voedingsmiddel. Het is al millennia lang verbonden met de mens en door de mens voor diverse doeleinden gebruikt.


Olijfolie is één van de belangrijkste ingrediënten van de Mediterrane leefstijl.

Toljive_Olijfolie_Oogsten_Olijfboom

LEEF & LAAT LEVEN


TO LIVE

Laten we leven

Binnen de Mediterrane leefstijl zijn beweging, voedsel en sociale contacten de belangrijkste ingrediënten. Dit ervaar ik dan ook tijdens mijn familiebezoeken in Kroatië en Bosnië en Herzegovina.


Beweging wordt gevonden in de dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld het onderhouden van de olijfgaard en het plukken van olijven.


Samen eten met dierbaren is een dagelijks bezigheid. De dag wordt besproken onder het genot van peulvruchten, vette vis, groente en fruit in allerlei kleuren, kruiden en natuurlijk olijfolie.


Er wordt naar elkaar geluisterd en aandacht geschonken, zonder oordeel.

Leef en laat leven.

ENJOY OLIVE

Laten we genieten

Olijfolie wordt gebruikt tijdens het bereiden, garneren en op smaak brengen van gerechten.


Hierbij kun je denken aan marinades, sauzen en dressings, maar ook aan het bakken en braden.


Zelf geniet ik vaak van een heerlijk broodje waar ik olijfolie over heb gegoten en daarna heb belegd met een groente en vleeswaar.


Een salade van rauwe groente met olijfolie en zout is ook één van mijn favorieten.

Probeer mijn experimenten


Hoe gebruik jij olijfolie? Waar denk jij Toljive "Oblica" olijfolie bij te kunnen gebruiken?

ENJOY TOLJIVE

Laten we proeven

Gebruik Toljive olijfolie dagelijks bij je gerechten. Heerlijk voor over je brood of pasta. In hummus of pesto. Door je salade of yoghurt.


Experimenteer, de mogelijkheden zijn oneindig.

Bekijk mijn experimenten op deze website.

Deel jij ook?

VOEDINGSWAARDEN

per 100ml


Energie 3.700 kJ / 900 kcal


Eiwitten 0 gram


Koolhydraten 0 gram


Vetten (totaal) 100,0 gram


Vetzuren 95,9 gram

waarvan verzadigd 14,9 gram

waarvan enkelvoudig onverzadigd 72,2 gram (omega negen)

waarvan meervoudig onverzadigd 8,8 gram

(omega drie 0,9 gram + omega zes 7,9 gram)


Squaleen 5 milligram

TRADITIONEEL

Op Brač is het de traditie om olijven

eerst  twee weken in zeewater te laten

weken alvorens ze geperst worden.

Hierdoor krijgt de olijfolie een zachtere

smaak.


Privacy beleid

OK