Kroatië is een geliefd vakantieland dat bekend staat om haar kustlijn, gastvrijheid en mediterraan klimaat.
Minder bekend is olijfolie uit Kroatië.
In 2021 heb ik op Brač, tijdens één van mijn reizen naar familieleden, kennis gemaakt met Kroatische olijfolie. Hier heb ik het hele proces ervaren, van het plukken met de hand, tot aan het proeven aan de tap.
Samen bezig zijn in de buitenlucht, samen lunchen om vervolgens aan het eind van de dag het eindproduct te zien en vooral te proeven: Kroatische olijfolie. Dit was zo'n geweldige ervaring, dat ik er voor wil zorgen dat olijfolie uit Kroatië meer bekendheid geniet.
Ik ben me gaan verdiepen in olijfolie en blijf dit doen om meer kennis te vergaren, die ik weer met jullie kan delen en Kroatische olijfolie kan promoten. Blijf mij volgen op deze reis om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.
Ik ben gaan inzien dat olijfolie meer is dan alleen een voedingsmiddel. Het is al millennia lang verbonden met de mens en door de mens voor diverse doeleinden gebruikt.
Olijfolie is één van de belangrijkste ingrediënten van de Mediterrane leefstijl.
LEEF & LAAT LEVEN
TO LIVE
Laten we leven
Binnen de Mediterrane leefstijl zijn beweging, voedsel en sociale contacten de belangrijkste ingrediënten. Dit ervaar ik dan ook tijdens mijn familiebezoeken in Kroatië en Bosnië en Herzegovina.
Beweging wordt gevonden in de dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld het onderhouden van de olijfgaard en het plukken van olijven.
Samen eten met dierbaren is een dagelijks bezigheid. De dag wordt besproken onder het genot van peulvruchten, vette vis, groente en fruit in allerlei kleuren, kruiden en natuurlijk olijfolie.
Er wordt naar elkaar geluisterd en aandacht geschonken, zonder oordeel.
Leef en laat leven.
ENJOY OLIVE
Laten we genieten
Olijfolie wordt gebruikt tijdens het bereiden, garneren en op smaak brengen van gerechten.
Hierbij kun je denken aan marinades, sauzen en dressings, maar ook aan het bakken en braden.
Zelf geniet ik vaak van een heerlijk broodje waar ik olijfolie over heb gegoten en daarna heb belegd met een groente en vleeswaar.
Een salade van rauwe groente met olijfolie en zout is ook één van mijn favorieten.
Probeer mijn experimenten
Hoe gebruik jij olijfolie? Waar denk jij Toljive "Oblica" olijfolie bij te kunnen gebruiken?
ENJOY TOLJIVE
Laten we proeven
Gebruik Toljive olijfolie dagelijks bij je gerechten. Heerlijk voor over je brood of pasta. In hummus of pesto. Door je salade of yoghurt.
Experimenteer, de mogelijkheden zijn oneindig.
Bekijk mijn experimenten op deze website.
Deel jij ook?
VOEDINGSWAARDEN
Energie 3.700 kJ / 900 kcal
Eiwitten 0 gram
Koolhydraten 0 gram
Vetten (totaal) 100,0 gram
Vetzuren 95,9 gram
waarvan verzadigd 14,9 gram
waarvan enkelvoudig onverzadigd 72,2 gram (omega negen)
waarvan meervoudig onverzadigd 8,8 gram
(omega drie 0,9 gram + omega zes 7,9 gram)
Squaleen 5 milligram
TRADITIONEEL
Op Brač is het de traditie om olijven
eerst twee weken in zeewater te laten
weken alvorens ze geperst worden.
Hierdoor krijgt de olijfolie een zachtere
smaak.
NEEM CONTACT MET ME OP VIA